БОЛНА И ЗДРАВА МИСТИКА

 

 
Рейтинг: 3.00
(148)
БОЛНА И ЗДРАВА МИСТИКА.ПРАВОСЛАВИЕ И СЕКТИ.
ЗДРАВА МИСТИКА
СУЕВЕРИЯ сред днешните православни християни
БОЛНАТА МИСТИКА
ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ЗА ОКУЛТИЗМА
АСТРОЛОГИЯТА-ГИБЕЛНО СУЕВЕРИЕ
ЕКСТРАСЕНСИТЕ. Произход и същност. Православният възглед
ЗА ЕРЕТИЦИТЕ
КАТОЛИЦИТЕ-ЕРЕТИЦИ
СЕКТАТА НА ПЕТДЕСЕТНИЦИТЕ И ТЯХНОТО ЛЪЖЕУЧЕНИЕ
Защо протестантските пастори стават православни?
БЯЛОТО БРАТСТВО И ТЯХНОТО ЛЪЖЕУЧЕНИЕ
ПРАВОСЛАВЕН ПОГЛЕД ВЪРХУ ХОМЕОПАТИЯТА
Нестинарството – езическа ритуалност и болна мистика.
Ловът на души Книга за сектите
За помненето на смъртта, геената и съда
Има ли прераждане според Библията
ИСТИНАТА ЗА ХЕЛОУИН. ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА!
ПРАВОСЛАВНИЯТ ПЪТ КЪМ СПАСЕНИЕТО И ИСТОЧНИТЕ И ОКУЛТНИТЕ МИСТИЧЕСКИ УЧЕНИЯ-книга
ПЪТИЩА ВОДЕЩИ КЪМ АДА-книга
ЛЪЖЕУЧЕНИЕТО НА МОРМОНИТЕ-книга
ЛЪЖЕУЧЕНИЕТО НА "СВИДЕТЕЛИТЕ НА ИЕХОВА" -книга
АУДИО БЕСЕДИ ПРОТИВ СЕКТИТЕ
ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ НА ТАЗИ ТЕМА
Музика
Календар


НЕОБИКНОВЕНИЯТ ТЪРСАЧ БЕСЕДИ ПРЕДИ И СЛЕД КРЪЩЕНИЕТО Православие и инославие.Видове секти. ЧАТ НА САЙТА

БЕСЕДИ ПРЕДИ И СЛЕД КРЪЩЕНИЕТО / ЧЕТВЪРТА БЕСЕДА

ЧЕТВЪРТА БЕСЕДА
04.07.08 13:41
Вземи в gLOG

- Хората са -развалили Христовото дело, а аз искам очистена (от такива повреди - б. пр.) религия.
- А кои са тези хора, които са повредили Христовото дело? Разбира се, не вселенските отци, на чиято светост и мъдрост се удивлява целият свят. Тези велики мъже, изпълнени с даровете на Светия Дух, прославени с дара на чудотворството, изповедниците Христови, великите подвижници, най-посветените хора - могли ли са те да повредят делото на Своя господ и Учител, в закона на Когото се поучавали денем и нощем?
Ще ти обърна внимание още, че да се развали Христовото дело не е по човешките сили, според думите на Господа за Неговата Църква портите адови няма да й надделеят.
Вече много различни хитрости е измислял адът против нея, но тя стои непреклонна и непоклатима, защото е основана на твърдия камък, изповядан от апостол Петър. Този камък е Христос, Синът на Живия Бог!
Знаеш ли кой в действителност разваля делото Христово? Това са новаторите - хора, дръзващи да мислят, че са призвани да очистят религията. Такива са били всички ересиарси - от арианите до лутераните и до безчислените сектанти на нашето време, които са довели своята очистена религия дотам, че в нея няма Духа Христов, а е оставено за приличие само едното Негово име. Не обезуми ли Бог мъдростта на тоя свят? (1 Кор. 1:20).
От кого, кажи ми, те са получили право да пресъзиждат Апостолската и Съборна църква? С какво са доказали те, че не се явяват самозванци? Със святост на живота ли, или с дар на чудотворство, подобно на Апостолите?
Господ, говорейки за лъжеучителите, ни е дал средство да ги отличаваме от истинските учители: По плодовете им ще ги познаете (Мат. 7:16). Известно е, че вместо плодовете на светостта, новаторите са показали гордост, честолюбие и раболепие към страстите. И такива личности са дръзвали да се докосват до Христовото дело, позволявали са си самопроизволно да обясняват Неговото Слово!
Ние наистина бихме се почудили на това, че такива учители могат да намерят последователи, ако не знаехме, че се отнасят снизходително към лошите наклонности на човешката природа, на които Евангелието и Църквата заповядват да противоборстваме!
И действително, виж в какво са се състояли техните преобразувания. Нали не мислиш, че те, допускайки снизхождения в Църквата и отклонения от древната строгост на правилата, са имали предвид да възведат Църквата на предишната висота? Не! Те само така са говорели, а всъщност са отхвърлили всичко, което стеснявало своеволието на човешката природа, всичко, което смирявало ума на вярващите в послушание на Христа. Те са отхвърлили Тайнствата, които не им харесвали, Богослужението, което им изглеждало уморително,постите, неприятни за тяхната чувственост, и другото, узаконено от Църквата, основано на Словото на Христа и Неговите Апостоли.
Такова ли очистване на религията желаеш ти? Нима, приятелю мой, ти си готов по-скоро да вярваш на тези хищни вълци, които ходят в овчи кожи и от които ни предпазва Христос, отколкото на Неговите Апостоли и на верните им последователи, които са били най-добрите от хората? Знаеш ли какво казва апостол Павел: Ония, които живе¬ят по плът, за плътско мислят, а ония, които живеят по дух - за духовно. Плътските помисли са смърт, а духовните помисли - живот и мир, защото плътските помисли са вражда против Бога; защото не се покоряват на Божия закон, нито пък могат (Рим. 8:5-7 - слав.).
Моля ви, братя, пазете се от ония, които произвеждат разцепления и съблазни против учението, което сте научили, и странете от тях. Защото такива служат не на Господа нашего Иисуса Христа, а на корема си, и със сладки и ласкателни думи измамват сърцата на простодушните (Рим. 16:17, 18).

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1172