БОЛНА И ЗДРАВА МИСТИКА

 

 
Рейтинг: 3.00
(148)
БОЛНА И ЗДРАВА МИСТИКА.ПРАВОСЛАВИЕ И СЕКТИ.
ЗДРАВА МИСТИКА
СУЕВЕРИЯ сред днешните православни християни
БОЛНАТА МИСТИКА
ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ЗА ОКУЛТИЗМА
АСТРОЛОГИЯТА-ГИБЕЛНО СУЕВЕРИЕ
ЕКСТРАСЕНСИТЕ. Произход и същност. Православният възглед
ЗА ЕРЕТИЦИТЕ
КАТОЛИЦИТЕ-ЕРЕТИЦИ
СЕКТАТА НА ПЕТДЕСЕТНИЦИТЕ И ТЯХНОТО ЛЪЖЕУЧЕНИЕ
Защо протестантските пастори стават православни?
БЯЛОТО БРАТСТВО И ТЯХНОТО ЛЪЖЕУЧЕНИЕ
ПРАВОСЛАВЕН ПОГЛЕД ВЪРХУ ХОМЕОПАТИЯТА
Нестинарството – езическа ритуалност и болна мистика.
Ловът на души Книга за сектите
За помненето на смъртта, геената и съда
Има ли прераждане според Библията
ИСТИНАТА ЗА ХЕЛОУИН. ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА!
ПРАВОСЛАВНИЯТ ПЪТ КЪМ СПАСЕНИЕТО И ИСТОЧНИТЕ И ОКУЛТНИТЕ МИСТИЧЕСКИ УЧЕНИЯ-книга
ПЪТИЩА ВОДЕЩИ КЪМ АДА-книга
ЛЪЖЕУЧЕНИЕТО НА МОРМОНИТЕ-книга
ЛЪЖЕУЧЕНИЕТО НА "СВИДЕТЕЛИТЕ НА ИЕХОВА" -книга
АУДИО БЕСЕДИ ПРОТИВ СЕКТИТЕ
ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ НА ТАЗИ ТЕМА
Музика
Календар


НЕОБИКНОВЕНИЯТ ТЪРСАЧ БЕСЕДИ ПРЕДИ И СЛЕД КРЪЩЕНИЕТО Православие и инославие.Видове секти. ЧАТ НА САЙТА

БЕСЕДИ ПРЕДИ И СЛЕД КРЪЩЕНИЕТО / ТРЕТА БЕСЕДА

ТРЕТА БЕСЕДА
04.07.08 13:41
Вземи в gLOG

- Аз искам да следвам единствено Евангелието и да се придържам само към първоначалното християнство.
- Приятелю! Не вземаш ли твърде голям товар? Ти искаш да следваш само Евангелието - какво по-хубаво от това? Повече никой и, не може да иска от теб.
Но изучил ли си Евангелието? Разбрал ли си каква чистота изисква Господ от Своите последователи? Най-великите от светиите дълго и много са се трудили, за да я придобият; и само получавайки измолваната с горещи молитви Божия благодат, те са достигали светостта, но никога не са се хвалили, че съвършено са изпълнили всички евангелски заповеди.
Вникни в тези свещени заповеди и ще видиш например, че не е достатъчно да простиш на враговете си, заповядано е да ги обичаш; не е достатъчно да даваш милостиня, а е необходимо, щото лявата ръка да не знае какво прави дясната, което означава, че даже и мислено не трябва да се любуваме на своите добри дела; не е достатъчно да имаш безукорно поведение - необходимо е и окото да не е гледало с пожелание. Трябва да носиш кръста си, тоест с покорност да приемаш всички скърби, които ще ти бъдат изпратени; трябва да се отречеш от себе си, тоест да се бориш със страстите, да умъртвяваш плътта, воюваща с духа, без да й позволяваш никакви излишества; трябва да следваш Христа, тоест да подражаваш с всички сили на Неговия Божествен пример. Лесно ли е да се постигне това - а нали то е необходимо на всеки християнин? И как така решително говориш, че искаш да следваш само Евангелието? Нима от теб се изисква нещо още по-голямо?
Ти искаш да се придържаш към първоначал¬ното християнство? Но какво разбираш под това понятие?
Ако говориш за вярата на първите християни, то те са вярвали на всичко, на което ни учи да вярваме нашата Света Православна църква, която е запазила неизменно цялото учение на Апостолите.
Ако разбираш под това Богослужението и начина на живот на първите християни, то - уви, -приятелю, това не е по силите нито на тебе, нито на мене!
Първите християни са живеели само за Христа; обичали са Го повече от всичко, спазвали са словото Му с такава самоотверженост, че са раздавали имотите си, за да благотворят, прекарвали са по-голямата част от деня и нощта в молитва и пост; водели са такъв чист и свят живот, че са могли всеки ден да се причащават със Светите Тайни; и накрая, те с радост са се стремили към ужасни мъчения и смърт заради своя възлюбен Господ и Учител!
Ще кажеш ли след това, че първоначалното християнство е достъпно за тебе? Не разбираш ли, че чедолюбивата твоя майка, Православната църква изисква от теб не повече, но много по-малко от това, което са изпълнявали и досега изпълняват подобните на теб хора от гореща любов към Бога!

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1369